Kostholdsendringer

Det er bare plass til måltider på ca. 2–2,5 dl i magen din etter operasjonen. Etter noen måneder stabiliserer magesekken seg. Følg kostholdsrådene og den angitte mengden mat for å sikre en langsiktig vektnedgang etter vektoperasjonen. 

Smoothie etter viktoperation

For å dekke kroppens næringsbehov må du dele opp måltidene til tre hovedmåltider og tre mellommåltider per dag. Mellommåltidene er obligatoriske og kompletterer næringsmessig det du ikke spiser til hovedmåltidene.

 

Kostrehabilitering etter overvektsoperasjon

Kostrehabiliteringen er en forbigående periode som er direkte knyttet til vektoperasjonen. Du spiser en spesiell kost som gjør det mulig for magesekken å hvile etter inngrepet, og som siden fører deg tilbake til en kost med normal konsistens.

 

Fase 1:

Kun flytende føde i form av jevnede grønnsakssupper, kulturmelk- og yoghurtprodukter uten biter, velling, melk, fruktsupper og næringsdrikker. Her er det praktisk å bruke en stavmikser.

Fasen varer i ca. 7-10 dager for både sleeve gastrectomy-operasjon og GBP.

 

Fase 2:

Føde i form av pureer er en overgang fra flytende føde til normal kost, og magesekken får venne seg til å arbeide igjen. Den første uken av denne fasen skal maten bestå av jevnede pureer med kokt fisk/kjøtt, kokte grønnsaker/rotfrukter, melkeprodukter, fruktkompotter og litt frisk frukt. Pureene går deretter over til enfastere konsistens og så til mindre biter som skal tygges godt.

Denne overgangsfasen tar ca. 3-4 uker for både sleeve-operasjon og GBP.

 

Fase 3:

Det er nå på tide å begynne å innføre mer fiberrik mat som mørkt brød, müsli, brun ris, fullkornsprodukter og råkost, og du må prøve deg fram til hva du tåler. I begynnelsen kan det være ganske begrenset hva du tåler, men etter noen måneder vil du kunne gå tilbake til et normalt kosthold. Kanskje må du gjennomgå matlagingsrutinene, tilpasse favorittoppskriftene dine og tenke over dine gamle matvaner.

Det er viktig å forstå at en vellykket vektoperasjon er avhengig av hvordan du tilpasser deg din nye livsstil.

Når du har bestemt deg for en vektoperasjon, får du en detaljert kostinformasjon om de ulike fasene før operasjonen. Deretter får du støtte i en treårsperiode. Du kan da komme tilbake til mottaket eller kontakte oss på telefon eller Internett. Du møter oss også på vår "Sammenkomst".

Ved en BMI på over 40 må man gjennomgå en toukersperiode med flytende føde før operasjonen. Ved kraftig overvekt er det en risiko for forstørret lever, noe som hindrer tilgang til magesekken under operasjonen. Perioden med flytende føde skal redusere leverens volum og dermed gjøre inngrepet enklere. Alle pasienter med en BMI > 40 får detaljert informasjon om perioden med flytende føde av vår dietetiker/kostrådgiver eller sykepleier/koordinator. Vi tilbyr også et "flytende føde-sett" som inneholder alt du trenger til denne perioden, med produkter, ukemenyer, tips og råd.

For deg med svært kraftig fedme (BMI > 55) som trenger å gå ned noen kilo før operasjonen, kan vi tilby hjelp i form av individuelle kostprogram basert på en personlig kostanalyse.

 

Vil du vite mer?

Kontakt oss via skjemaet for å få mer informasjon fra våre dietikere, sykepleiere eller koordinatorer.